Enkle sikkerhetstips til småbarnsforeldre

I dagens samfunn, så er det blitt helt normalt at et barn har tilgang til skjerm og internett overalt. Enten via telefon, nettbrett eller en PC. Det finnes mange morsomme og nyttige apper og nettsider som byr på både læring, kreativitet, kommunikasjon og underholdning.

Når det er sagt, så finnes det også mange apper og nettsider som ikke er laget for barn, men som allikevel vel er svært populære blant unge i dag. Man har TikTok, Facebook, Instagram, Jodel, Omegle, YouTube, Snapchat og en drøss til. Utad er jo dette kjente og ganske ufarlige apper, men det er dessverre apper som tiltrekker seg mennesker som har helt andre hensikter enn det de ment for. 

Vi har sett dokumentarer som viser hvordan voksne kontakter små barn i veldig ung alder å tilbyr dem penger og gaver for og gjøre ting som absolutt et barn ikke skal gjøre. Det blir også vist videoer med nakenhet, vold og andre helt tilfeldig på tjenester som Omegle. På YouTube er det blitt lagt ut tilsynelatende ufarlige videoer rettet mot barn, men som midt i viser skremmende videoer av mareritt lignende monster som ber barn og unge gjøre ting de ikke skal. Sistnevnte blir mer sjelden pga sikkerheten til YouTube, men det skjer fortsatt. 

Det er ofte en grunn til at det er satt aldersgrenser. Nettopp fordi en ungdom på 14 mest sannsynlig takler og forstår mer enn et barn på 9 år. Dersom du som forelder ønsker å begrense tilgangen til slike apper og nettsider, så finnes noen enkle løsninger dere kan bruke og de er helt gratis.

Sett deg inn i hva slags apper og nettsider barnet ditt bruker og er inne på. Hva er formålet med appen og hva er aldersgrensen. Dersom du gir barnet lov til å bruke appen til tross for aldersgrenser eller annen info, så lag deg en egen konto og følg med. Hva ser du og er dette greit for ditt barn å se.

Mange telefoner og nettbrett har i dag egne løsninger for å beskytte barn. Både Apple og Android fra Google har geniale løsninger som enkelt settes opp.

Dette er løsninger som gjør at du som forelder enkelt kan begrense hva slags innhold barnet ditt skal ha tilgang til. Du kan blokkere apper og nettsider, eller ta i bruk standard innstillinger som følger med. Da sperres for eksempel alt av innhold som har høyere aldersgrense enn barnets alder.

Apple har utviklet skjermtid. Her kan du begrense tilganger til apper som er installert på enhetene.

I tillegg, så har de kommet opp noe som heter iCloud barnekonto. Denne er genial, her setter du barnets alder og får automatisk en tilpasset profil. Nakenhet, sosiale medier, nyhetssider og annet blir automatisk blokkert. Du kan gi tilgang enten ved å taste en kode, eller at barnet spør rett fra enheten. Les mer om dette her: 

Barnekonto: https://support.apple.com/no-no/HT201084

Skjermtid: https://support.apple.com/no-no/HT208982

Android er operativsystemet som Samsung, Sony, LG, Huawei, Xiaomi og mange andre bruker på sine telefoner og nettbrett.

Her styres tilgangen via noe Google kaller for tilsyn. Du lager en konto for barnet ditt med fødselsdato og får tilpasset innhold ut i fra det. Den begrenser resultat i søk på Google, Google Play og apper med høyere aldersgrense enn det som er satt.

Les om Google sin løsning her:

https://support.google.com/families/answer/7158477?hl=no

Men hva med PC og Mac? Finnes det løsninger her også? Svaret er, ja. Men, du må ha utstyr som har mulighet for å sette begrensinger. Bruker man Mac, så kan barnet bruke barnekontoen sin til å logge på og da er akkurat de samme begrensningene som på iPhone og iPad. Bruker du en ordinær PC med Windows 10, så kan dere sette opp en familiegruppe som fungerer på samme måte som løsningen til Apple. Du finner informasjon om den løsningen her: family.microsoft.com

Du får også routere med innebygget sikkerhet og type barnefunksjon. For eksempel Google WiFi.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *